Elise stopt er mee op 24 juni!

Verzorging

Hoe vaak moet uw hond naar de trimsalon?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Maar om u toch een idee te geven:

  • Poedelvachten 4-8 maal per jaar
  • Ruwharige vachten 2-4 maal per jaar
  • Spanielvachten 4-6 maal per jaar

Tips

  • Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.
  • Probeer uw hond zo droog mogelijk naar de trimsalon te brengen, aangezien een natte vacht niet behandelbaar is.
  • Overleg eerst met uw trimmer/-ster wanneer u van plan bent uw hond voor zijn trimbeurt in bad te stoppen. Veel vachten zijn namelijk moeilijk te behandelen na een wasbeurt.
  • Indien uw hond een medische afwijking heeft en/of een besmettelijke aandoening (kennelhoest, ringworm e.d.) en/of loops is, willen wij dat graag van tevoren weten.
  • Breng de hond altijd aan de lijn.
  • Breng uw hond nooit met een volle maag.
  • Tenslotte nog het verzoek uw hond vrij van vlooien te brengen. Er zijn goede bestrijdingsmiddelen en het is een sprookje dat elke hond vlooien heeft.

Nagels knippen

Nagels knippen zit standaard bij de trimbehandeling in, maar u kunt ook alleen voor nagels knippen bij ons terecht.

Oren en anaalklieren

Ook de oren en anaalklieren worden standaard gecheckt bij ons in de trimsalon. Controle van de oren doen we om problemen zoals oorontsteking of overtollig haargroei in de oren te controleren. De anaalklieren worden indien nodig leeggedrukt.

Plukken

Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een toplaag van harde, stugge draadachtige haren. De “plukvacht” moet met regelmaat verwijderd worden, maar alleen als de vacht rijp is! Bij het plukken wordt het dode draadachtige haar met een trimmes of met de hand volledig weggenomen. Het is een arbeidsintensieve behandeling. Dit kan 2 maal per jaar plaatsvinden. Als een aantal weken na de plukbehandeling een rommelige vacht ontstaat, dan is nabehandeling noodzakelijk. Wij noemen dit naplukken, of nawollen, hierna ziet de hond er piekfijn uit! Men kan ook kiezen voor een stripvacht door de vacht te strippen.

Strippen

Het strippen is net als bij het plukken het verwijderen van dood haar, alleen is de hoeveelheid en de cyclus anders. Elke 3 a 4 maanden wordt een deel van de vacht verwijderd. Er blijft daardoor altijd een harde bovenvacht staan.  Op deze manier ziet de hond er altijd keurig en natuurlijk mooi uit. Het strippen wordt dan ook vaak geadviseerd bij honden met weinig of geen ondervacht.

Knippen en scheren

Het knippen en of scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse of scharen. Sommige rassen worden alleen geknipt en bij andere wordt een combinatie van beide toegepast voor een mooi eindresultaat.

Effileren

Het uitdunnen en inkorten van de vacht noemen we effileren. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat je daarbij een duidelijke kniplijn kunt zien. Ook kunnen we de overgang van kort naar lang haar vloeiend laten verlopen met deze kniptechniek. Tevens kunnen we de vacht op plaatsen waar de vacht erg vol is uitdunnen.

Kammen en borstelen

Iedereen die een hond bezit weet dat zijn of haar hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun hond goed te kammen of borstelen. Oorzaken zijn vaak door het type vacht, formaat en of gedrag van de hond of wegens tijdgebrek. Het gebeurt dan ook regelmatig dat er honden binnenkomen die volgens de eigenaar goed gekamd zijn, maar dat wij trimsters toch op de bekende plaatsen klitten vinden. Zoals in de oksels, liezen, achter de oren en voorpoten. Helaas zijn compleet vervilte vachten geen uitzondering. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben voor de hond, veel jeuk, pijn en parasieten die zich verschuilen in de dichte vacht. Het is dan ook vaak een pijnlijk proces om dit te verwijderen. Er is geen andere mogelijkheid  dan het kortscheren van de vacht. Om dit te voorkomen kunt u voor goed advies of een regelmatige behandeling in de salon terecht. Wij kunnen u daarnaast leren de hond goed zelf goed te kammen en te borstelen met de juiste materialen, geschikt voor het type vacht van de hond. Dit is prettig voor de eigenaar en de hond! Borstelen en kammen kunt u vaak zelf doen. Ik geef u graag voorlichting over de vacht- verzorging en het soort kam of borstel dat u het beste voor uw hond kunt gebruiken.

Wassen en föhnen

Er zijn kortharige honden die alleen regelmatig komen om gewassen te worden. Langharige rassen knappen vaak enorm op van een goede wasbeurt, omdat vaak het oude haar loslaat en de bovenvacht gaat glanzen.

Na het bad worden de honden droog geföhnd. Ze gaan altijd goed gedroogd mee naar huis, fris en schoon.

Het Gebit

Het gebit kunnen we voor u checken, maar voor de juiste behandeling van eventuele problemen zullen wij u door verwijzen naar de dierenarts.